Tổng hợp cách phát hiện người khác đang nói dối trong vài giây

Jashtë komunikim i mirë Gënjeshtra e përditshme është sjellje e zakonshme në shumë njerëz. Kështu që ju tashmë e dini Si të zbuloni një gënjeshtar? une apo jo? Cilat shprehje konsiderohen të rreme. Le të zbulojmë më shumë detaje përmes artikullit më poshtë të UNICA Ju lutem!

1. Rëndësia e zbulimit të gënjeshtrave të njerëzve të tjerë

Zbulimi i gënjeshtrave është një aftësi e rëndësishme e jetës. Kjo është një aftësi që na ndihmon të vlerësojmë vërtetësinë dhe besueshmërinë e informacionit që të tjerët na përcjellin. Megjithatë, zbulimi i gënjeshtrave nuk është gjithmonë i dobishëm. Këtu është rëndësia e zbulimit të gënjeshtrave:

– Siguroni saktësinë e informacionit: Nëse keni aftësinë për të zbuluar gënjeshtrat, do të siguroni saktësinë e informacionit që ai person ju përcjell. Kjo është e rëndësishme në shumë raste, veçanërisht në situata kritike si pazaret, negociatat ose marrja e vendimeve të rëndësishme.

Parandalimi i mashtrimit: Kur keni aftësinë për të zbuluar gënjeshtrat, mund të ndihmoni në parandalimin ose zbulimin e hershëm të mashtrimit. Kjo është shumë e rëndësishme për organizatat, bizneset apo policinë në parandalimin e krimit.

– Rritja e ndjeshmërisë dhe mirëkuptimit shoqëror: Aftësia për të zbuluar gënjeshtrat mund t’ju ndihmojë të rritni të kuptuarit dhe ndjeshmërinë tuaj ndaj mënyrave të ndryshme të komunikimit njerëzor. Kjo ju ndihmon të ndjeni më mirë psikologjinë dhe mendimet e të tjerëve, duke ju ndihmuar të komunikoni dhe të trajtoni situatat në mënyrë më efektive.

Megjithatë, zbulimi i gënjeshtrave gjithashtu duhet të bëhet me kujdes, në kohën e duhur dhe në kontekstin e duhur. Mbështetja e tepërt në aftësinë për të zbuluar gënjeshtrat mund të ketë gjithashtu pasoja të padëshiruara, si mosbesimi ose konflikti midis palëve.

Tam-quan-in-raport

Çfarë lloj personi është një gënjeshtar?

2. Shenjat e gënjeshtrës

Gjestet, sytë, veprimet nuk janë të sigurta

Kur gënjejnë në komunikim, njerëzit mund të përdorin shumë metoda për të fshehur të vërtetën, duke përfshirë gjestet, veprimet dhe kontaktin me sy. Këtu janë disa shenja të zakonshme të një gënjeshtari:

– Gjestet që janë të vështira për t’u kontrolluar: Kur gënjejnë, njerëzit shpesh nuk kanë kontroll mbi gjestet e tyre. Për shembull, zona e syve, gjymtyrët lëvizëse, kapja e objekteve, fërkimi i duarve, shtrëngimi i duarve ose duarve. Këto gjeste shpesh janë më të theksuara kur njerëzit ndihen nën presion.

Vështirësi në bërjen e kontaktit me sy: Njerëzit priren të shmangin kontaktin me sy kur gënjejnë. Kjo sepse ata kanë frikë të zbulojnë të vërtetën përmes syve të tyre ose ndihen të turpshëm kur takojnë syrin e kundërt.

– Të folurit e panatyrshëm: Kur gënjejnë, njerëzit shpesh nuk mund të flasin natyrshëm dhe shpesh duhet të mendohen dy herë përpara se t’i përgjigjen pyetjeve ose të japin informacion. Ata mund të përgjigjen rrethrrotullim ose mbulim, jo ​​mjaftueshëm logjikë ose mungesë bindjeje.

– Ndërruesi i zërit: Kur gënjen, njeriu mund të ndryshojë zërin e tij për ta bërë fjalimin e tij të tingëllojë më i natyrshëm. Për shembull, ata mund të flasin më ngadalë, të ulin zërin ose të ndryshojnë pozicionin e zërit.

Tham Khảo Thêm:  3 cách cắm hoa bàn thờ đem lại nhiều ý nghĩa, may mắn và tài lộc

Gënjeshtra në kundërshtim me informacionin e njohur

Në komunikim, gënjeshtra reflektohet në informacionin jokonsistent dhe jokonsistent të dhënë. Gënjeshtarët gjithmonë duhet të mendojnë për arsye të ndryshme për të gjetur justifikime. Dhe sigurisht të gjitha këto arsye nuk janë të vërteta.

Ndryshimi i vazhdueshëm i zërit dhe i gjesteve gjatë komunikimit

Ndryshimi i vazhdueshëm i tonit të zërit dhe gjesteve mund të jetë një nga shenjat e gënjeshtrës në komunikim. Por nuk është 100% e saktë sepse ndryshimi i zërave dhe gjesteve mund të shkaktohet nga shumë arsye të ndryshme, të tilla si emocionet, konfuzioni ose stilet e komunikimit të çdo personi.

Megjithatë, kur një person ndryshon vazhdimisht zërin dhe gjestet kur flet me ju, së bashku me shprehje të tjera si shmangia e kontaktit me sy, përgjigjja e ngadaltë ose mospërgjigjja ndaj pyetjeve specifike, ose përpjekja për të fshehur të vërtetën e tyre, mund të jetë një shenjë e gënjeshtrës.

Kushtojini vëmendje këtyre shenjave dhe merrni parasysh informacione të tjera për të marrë vendimin e duhur nëse personi tjetër gënjen apo jo. Megjithatë, duhet mbajtur mend se thjesht mbështetja në disa shenja nuk mjafton për të konkluduar me saktësi se personi gënjen.

Shmangni lidhjet dhe specifikat në histori

Shmangia e tregimit të detajuar mund të jetë një shenjë e gënjeshtrës, por duhet të merren parasysh më shumë kontekst dhe situata specifike. Këtu janë disa shembuj se si të shmangni detajet që mund të përfshijnë gënjeshtrën:

Mos dhënia e detajeve për një ngjarje specifike: Nëse një person shmang të japë detaje për një ngjarje të caktuar që mendon se do të zbulojë të vërtetën, ai ndoshta po përpiqet të fshehë të vërtetën ose të fshehë disa informacione të rëndësishme.

– Jepni përgjigje të shkurtra dhe jo specifike: Nëse një person i përgjigjet një pyetjeje duke dhënë vetëm një përgjigje të shkurtër dhe jo specifike, është e mundur që ai të përpiqet të mbulojë të vërtetën dhe të shmangë dhënien e informacionit më të detajuar.

Shmangni dhënien e përgjigjeve të drejtpërdrejta: Nëse një person shmang t’i përgjigjet drejtpërdrejt një pyetjeje ose e ridrejton bisedën në një temë tjetër, ka të ngjarë që ai të përpiqet të mbulojë të vërtetën dhe të shmangë zbulimin e mëtejshëm të informacionit.

cach-phat-hien-people-others-dang-noi-doi-1.jpg

Gënjeshtrat janë të vështira për t’u zbuluar me sy të lirë

3. Si të zbuloni se njerëzit e tjerë po gënjejnë

Bëni pyetje dhe kushtojini vëmendje reagimeve

Bërja e pyetjeve dhe vëzhgimi i reagimeve të njerëzve të tjerë mund të ndihmojë në zbulimin nëse ata gënjejnë. Këtu janë disa mënyra për ta bërë këtë:

Bëni pyetje të hollësishme dhe theksoni detaje të rëndësishme: Nëse personi gënjen, ai ka të ngjarë të shmangë përgjigjen e pyetjeve të hollësishme dhe shpesh do të përpiqet të minimizojë informacionin. Pra, bërja e pyetjeve të hollësishme dhe theksimi i detajeve të rëndësishme mund të ndihmojë në zbulimin nëse ata gënjejnë.

Vëzhgoni gjuhën e trupit: Gjuha e trupit mund të japë shumë sinjale nëse një person gënjen. Nëse po japin një përgjigje të pabesueshme, mund të përpiqen të shmangin kontaktin me sy dhe të largohen. Përveç kësaj, ata gjithashtu mund të vendosin duart në gojë ose fytyrë, të pretendojnë se kanë dhimbje koke ose të bëjnë gjeste të sikletshme.

– Vëzhgoni ndryshimet në zë: Nëse një person gënjen, zëri i tij mund të ndryshojë. Për shembull, ata mund të flasin më ngadalë ose më pak qartë sesa kur thonë të vërtetën. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë tonin e zërit për të krijuar një ndjenjë besimi.

Tham Khảo Thêm:  Tổng hợp các kỹ năng học tập hiệu quả giành cho sinh viên

Bëni pyetje të ndryshme: Nëse bëni pyetje të ndryshme për të njëjtën temë dhe merrni përgjigje të ndryshme, mund të jetë një sinjal se personi gënjen.

Kushtojini vëmendje gjuhës së trupit

Zbulimi i gënjeshtrave përmes gjuhës së trupit është një aftësi e rëndësishme komunikimi dhe ndonjëherë mund t’ju ndihmojë të shmangni fatkeqësitë e jetës. Këtu janë disa shenja të një gënjeshtari përmes gjuhës së trupit:

– Ndryshimet e gjesteve: Njerëzit shpesh priren të ndryshojnë gjestet e tyre kur gënjejnë, për shembull fërkimi i duarve, përkulja, shtrëngimi i duarve ose kapja e objekteve. Kjo mund të tregojë se ata po përpiqen të fshehin diçka ose të ndihen të pasigurt.

– Ndryshoni sytë: Si ta dalloni një gënjeshtar përmes syve. Kur gënjejnë, njerëzit shpesh nuk do të kenë kontakt me sy me të tjerët dhe do të shmangin sytë e të tjerëve. Ata mund të shikojnë majtas ose djathtas, ose të shikojnë poshtë në tokë për të shmangur shikimin e tjetrit.

– Ndryshoni mënyrën se si uleni ose qëndroni: Kur gënjejnë, njerëzit shpesh do të kenë qëndrime dhe mënyra të ndryshme të uljes ose qëndrimit në këmbë sesa kur thonë të vërtetën. Ata mund të kthehen, të fusin duart në xhepa ose të ndryshojnë pozicionin për të fshehur të vërtetën.

– Ndërruesi i zërit: Kur gënjen, njeriu mund të ndryshojë zërin e tij për ta bërë fjalimin e tij të tingëllojë më i natyrshëm. Për shembull, ata mund të flasin më ngadalë, të ulin zërin ose të ndryshojnë pozicionin e zërit.

– Fytyrat dhe shprehjet: Kur gënjejnë, njerëzit shpesh kanë shprehje të ndryshme sesa kur thonë të vërtetën. Ata mund të falsifikojnë një buzëqeshje ose të kenë shprehje të fytyrës që ndryshojnë nga qëndrimi i tyre. Kjo mund të tregojë se ata po përpiqen të fshehin të vërtetën.

Përkufizimi i njerëzve të tjerë

Si të zbuloni një gënjeshtar përmes gjuhës së trupit

Përqendrohuni te fjalët

Një meta-analizë sugjeron se ndërsa njerëzit shpesh mbështeten në sinjale të vlefshme për të zbuluar gënjeshtrat, problemi mund të qëndrojë në dobësinë e tyre si një tregues i mashtrimit në radhë të parë.

Disa nga shenjat më të sakta të mashtrimit që njerëzit vërejnë se si të dallojnë dikë janë duke gënjyer:

– Paqartësia: Nëse folësi duket se me qëllim lë jashtë detaje të rëndësishme, mund të jetë për shkak se ata gënjejnë.

– Zëri i pasigurt: Nëse personi duket i pasigurt ose i pasigurt, ka më shumë gjasa të akuzohet për gënjeshtër.

Apatia: Ngritja e supet, mungesa e shprehjes dhe qëndrimi i mërzitur mund të jenë shenja të gënjeshtrës sepse personi po përpiqet të shmangë komunikimin e ndjenjave dhe gjërave të mundshme.

Mendimi i tepërt: Nëse individi duket se po mendon shumë për të plotësuar detajet e historisë, mund të jetë për shkak se ata po ju mashtrojnë.

Emocionet flasin më shumë se fjalët

Mënyra për të thënë gënjeshtra është përmes emocioneve të fjalëve. Zakonisht emocionet do t’i paraprijnë fjalëve, për shembull, kur thonë se buzëqeshin, atëherë gënjejnë.

Kufizimi i lëvizjes

Kur jeni duke gënjyer, nuk mund t’i kontrolloni gjestet dhe veprimet tuaja. Kështu që njerëzit që dinë të gënjejnë do të kufizojnë lëvizjet e tyre dhe do ta mbajnë trupin të palëvizur.

Tham Khảo Thêm:  Phát huy vai trò của kỹ năng làm việc nhóm đạt hiệu quả cao

U largua pak nga ju

Kur komunikojmë, ne mund të shmangim sytë e personit tjetër, por trupi është gjithmonë drejt tyre. Megjithatë, nëse personi me të cilin po komunikoni ju ka kthyer kurrizin, mund të jetë se ai fsheh diçka ose nuk është rehat.

Mbajeni për një artikull

Gënjeshtarët gjithmonë mendojnë se ata janë gjithmonë duke u sulmuar, ata do të mbajnë ose do të kapen pas diçkaje të fortë për t’i dhënë vetes një ndjenjë sigurie. Kjo është sjellje e natyrshme

cach-phat-hien-people-others-dang-noi-doi-3.jpg

Si të dalloni nëse dikush gënjen përmes gjesteve dhe syve

Mbuloni gojën me dorën tuaj

Sipas një studimi, shenja më e dallueshme për të zbuluar një gënjeshtar është se ata mbulojnë në mënyrë të pandërgjegjshme disa pjesë të fytyrës së tyre si gojën dhe sytë. Kjo është një përgjigje e natyrshme psikologjike njerëzore. Bazuar në këtë, kur duhet të bëni dallimin midis njerëzve të vërtetë dhe njerëzve të rremë.

Ne e dimë se gjestet e pakontrollueshme mund të tregojnë se një person gënjen. Megjithatë, është e vërtetë edhe e kundërta: duke qenë se gënjeshtarët e dinë këtë shenjë, ata me vetëdije kufizojnë lëvizjet e tyre dhe e mbajnë trupin sa më të qetë.

Shprehja zgjat më shumë se 5 sekonda

Zakonisht shprehjet si habi, gëzim etj., nuk shfaqen pas 5 sekondash. Nëse personi që komunikon me ju ka një shprehje më të gjatë se 5 sekonda, do të thotë se ju gënjen. Vini re se si personi mban një shprehje të vazhdueshme të fytyrës pasi dëgjon historinë tuaj

Përgjigjuni me fjalët e pyetjes

Përdorimi ose zgjedhja e fjalëve në një përgjigje thotë shumë. Nëse personi tjetër përdor të njëjtat fjalë si pyetja juaj, kjo do të thotë se nuk është rehat sepse do të gënjejë. Ata gjithmonë i qëndrojnë pyetjes së frikës se të thuash më shumë do të zbulojë gjëra që nuk janë të vërteta. Në të njëjtën kohë, një përsëritje e tillë i ndihmon ata të kenë më shumë kohë për të përgatitur një përgjigje të arsyeshme.

Kërkojuni atyre të tregojnë historinë e tyre

Zbulimi i gënjeshtrës mund të konsiderohet si një proces pasiv. Njerëzit mund të supozojnë se ata mund të vëzhgojnë vetëm gjuhën e trupit të një gënjeshtari potencial dhe shprehjet e fytyrës për të dalluar “fjalimet” e dukshme. Duke marrë një qasje më agresive për zbulimin e gënjeshtrave, mund të jepni rezultate më të mira.

Disa studime kanë sugjeruar se kërkimi i njerëzve për të raportuar historitë e tyre në rend të kundërt dhe jo në rend kronologjik mund të rrisë saktësinë e zbulimit të gënjeshtrës. Shenjat verbale dhe joverbale që bëjnë dallimin midis gënjeshtrës dhe thënies së së vërtetës mund të bëhen më të dukshme ndërsa ngarkesa njohëse rritet.

Përmbledhja e mënyrave për të zbuluar njerëzit e tjerë po gënjejnë që UNICA ndan më lart, shpreson t’ju japë një mënyrë për të parë dhe zbuluar objektet e komunikimit të gënjyer për t’i zbatuar në jetën reale. Nëpërmjet këtyre shprehjeve mundeni kapje psikologjike Kundërshtari është më i saktë.

Lexuesit duan të dinë edhe më shumë njohuri aftesi komunikimi Ju lutemi referojuni klasë komunikimi në dispozicion në Chaolong TV.

Etiketa:
Negocioni KomunikoniCảm ơn bạn đã đọc bài viết Tổng hợp cách phát hiện người khác đang nói dối trong vài giây . Đừng quên truy cập Chaolong TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

© 2024 Chaolong TV - WordPress Theme by WPEnjoy